Redukcja tkanki tłuszczowej prawdopodobnie nie może dokonać się bez adekwatnej kuracji żywnościowej, czyli owej jaka bywa zasobna we wszelakie komponenty kaloryczne, aczkolwiek jak to wykonać? Po pierwsze, niezaprzeczalnie trzeba ograniczyć cukry złożone. Nie trzeba totalnie eliminować cukrów prostych z diety. Albowiem wszelaki ustrój ma odmienne wzięcie na cukry proste. Ale żeby pomniejszyć tkankę tłuszczową nie należy spożywać cukrów złożonych w okresie dnia. W związku z czym nasz wysiłek będzie skuteczniejszy a węglowodany zjedzone po aktywności fizycznej dodadzą nam energii. Zawsze pamiętajmy, żeby podczas redukcji tkanki tłuszczowej nie spożywać cukrów prostych, czyli owych jakie powodują ekspresowy wzrost poziomu cukru we krwi.
Przy redukcji tkanki tłuszczowej poleca się jeść węglowodany złożone będące z cytrusów, faktycznie można jeść wszelkie wersje sacharozy jak też artykuły nabiałowe. Bardziej starajmy się opierać się na węglowodanach złożonych, a takie faktycznie możemy wyszukać w rozmaitym ryżu, brązowym, we wszystkich typach kaszy, płatkach owsianych a także w pieczywie żytnim. Przy minimalizacji tkanki tłuszczowej nie zaleca się konsumować produktów z ponadprogramowym indeksem glikemicznym.